Οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας έχουν παρεισφρήσει σε πολλούς τομείς της σύγχρονης ζωής. Αυτό οφείλεται  εν πολλοίς στην γενικότερη ανασφάλεια που επικρατεί παγκοσμίως. Δεν είναι μόνο οι κατοικίες που βρίσκονται σε διαρκή κίνδυνο. Εξίσου απειλούνται επιχειρήσεις , εμπορικά καταστήματα και βιομηχανίες. Ο σκοπός ύπαρξης των εταιριών ασφαλείας είναι να αξιολογούν μέσω του έμπειρου προσωπικού  τους  και με τη συνδρομή των σύγχρονων τεχνολογιών , τις ποικίλες απειλές και τους κινδύνους που ελλοχεύουν και στη συνέχεια να τους αποτρέπουν ώστε να διασφαλίσουν στο τέλος τη θωράκιση του εκάστοτε ενδιαφερόμενου από κάθε απειλή.  

Οι αρμοδιότητες που διέπουν τις εταιρείες security services διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία. Είναι αρκετές και ποικίλλουν .Για αυτό είναι σκόπιμο όσοι επιθυμούν να απευθυνθούν σε μια τέτοια επιχείρηση, να γνωρίζουν επακριβώς τις υπηρεσίες που προσφέρει και σε ποιους τομείς ασφαλείας ειδικεύεται. Για το σκοπό αυτό , στη συνέχεια  θα αναλύσουμε τα πεδία δράσεων των εταιρειών security. 

Περιφρούρηση Εισόδων – Reception Είναι ευνόητο ότι μόνο η  είσοδος εξουσιοδοτημένων ατόμων είναι δυνατή σε αποθηκευτικούς χώρους βιομηχανιών , αίθουσες που στεγάζουν τερματικά Η/Υ, εταιρικές εκδηλώσεις και πολιτικά συνέδρια. Επιπροσθέτως, μόνιμες υπηρεσίες φύλαξης απαιτούνται και από διάφορες εισόδους κτιρίων, είτε αυτά στεγάζουν γραφεία ( reception) είτε κατοικίες. Οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται με την παρουσία προσωπικού ασφαλείας ( φύλακες)  σε συνδυασμό με διάφορους εξοπλισμούς όπως είναι ας πούμε οι κάμερες παρακολούθησης.

Ανάλυση και Εφαρμογή

Οι επαγγελματίες στις φυλάξεις χώρων αναλαμβάνουν ένα πρότζεκτ μόνο μετά από προσεκτική μελέτη του εκάστοτε χώρου. Οι άνθρωποι αυτοί δουλεύουν σκληρά για να προετοιμάσουν την ορθή και ολοκληρωμένη προστασία του κάθε πελάτη . Με επαγγελματική προσέγγιση και συνέπεια  φροντίζουν ώστε να μην αφήσουν έκθετο και απροστάτευτο ούτε ένα τετραγωνικό εκατοστό του χώρου που έχουν αναλάβει να προστατεύουν. Οι αρμοδιότητες των εταιρειών security είναι να επιβλέπουν το χώρο που έχουν αναλάβει να θωρακίσουν ,να συνομιλούν με τα αρμόδια άτομα της επιχείρησης, υπαλλήλους και εργάτες σχετικά με τις υπάρχουσες ανάγκες φύλαξης ώστε να θέσουν σε εφαρμογή ένα πλάνο δράσης που θα αποτελείται από ένα επαρκές ανθρώπινο δυναμικό ικανό να αντιμετωπίσει διάφορες έκτακτες και απαιτητικές καταστάσεις.   

Περιπολίες όλο το εικοσιτετράωρο

Η ανάγκη για εικοσιτετράωρη επιτήρηση είναι επιτακτική για επιχειρήσεις που βρίσκονται σε συνεχόμενη λειτουργία, όπως είναι τα γραφεία πολυεθνικών εταιρειών και τα ξενοδοχεία ιδιαίτερα μάλιστα κατά τις βραδινές ώρες. Οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας αναλαμβάνουν τη διασφάλιση της προστασίας αυτών των επιχειρήσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι περιπολίες αυτές επιτελούνται είτε με ειδικά οχήματα ( περιπολικά) , είτε με φύλακες πεζούς.

Χρηματαποστολές

Μία διαδεδομένη αλλά και επισφαλής αποστολή των εταιρειών ασφαλείας αποτελούν οι μεταφορές χρηματικών ποσών . Τράπεζες αλλά και κατοικίες μεγαλοστελεχών επιχειρήσεων έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες των χρηματαποστολών ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια τόσο των ανθρώπων όσο και των χρημάτων που μεταφέρουν. Οι χρηματαποστολές ελαχιστοποιούν τις εν δυνάμει απειλές διαθέτοντας οπλισμένους φύλακες ασφαλείας και οχήματα τεθωρακισμένα που να διασφαλίζουν την ασφαλή μεταφορά των μετρητών.  

Υπηρεσίες Προσωπικής Φύλαξης

Είναι ευνόητο ότι συγκεκριμένες ομάδες επιφανών ανθρώπων διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από εμάς τους υπόλοιπους τους άσημους ανθρώπους. Πρόσωπα όπως είναι υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων , εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και φυσικά διασημότητες όπως ηθοποιοί τραγουδιστές και λοιποί κινδυνεύουν σφόδρα. Για το λόγο αυτό τα άτομα αυτά απευθύνονται στις security που αναλαμβάνουν τη φύλαξη προσώπων για να είναι ήσυχοι με τη σωματική τους ακεραιότητα και να μην έχουν το φόβο ότι θα πέσουν θύματα απαγωγής . Οι προσωπικοί φύλακες γνωστοί και ως  bodyguards ,συνοδεύουν τους πελάτες τους σε κάθε τους μετακίνηση ,από το σπίτι και το γραφείο , σε εξόδους πάσης φύσης , ακόμα και σε ταξίδια τους ανά την υφήλιο προστατεύοντάς τους σαν κόρη οφθαλμού.

Μηνιαίες Αναφορές και Αναβάθμιση Ασφάλειας

Μία άλλη αρμοδιότητα των εταιρειών παροχής ασφάλειας είναι να παρέχουν στους πελάτες τους μηνιαίες αναφορές σχετικά με τα θέματα ασφάλειας που τους αφορούν . Επιπροσθέτως, οι εταιρείες παροχής ασφαλείας έχουν και συμβουλευτικό χαρακτήρα γιατί είναι σε θέση να κάνουν προτάσεις που εξυπηρετούν στην αναβάθμιση της ασφάλειας του εκάστοτε πελάτη τους. Οι υπηρεσίες αυτές είναι πολύτιμες για όσους έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα  γιατί επιτρέπουν στην απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης τους χωρίς να διατρέχουν οποιαδήποτε απειλή.

Αποκατάσταση Προβλημάτων

Τέλος , όλες οι εταιρείες security δρουν βοηθητικά στο έργο της  αστυνομίας και των άλλων αρμόδιων αρχών που διατηρούν την έννομη τάξη. Αν και οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας δεν είναι σε θέση να επιβάλλουν το νόμο από μόνες τους , μπορούν ωστόσο να συνεισφέρουν σημαντικά στην εξιχνίαση εγκληματικών συμβάντων. .Ακόμη, αναλαμβάνουν στους χώρους εργασίας την επίλυση διαφωνιών αλλά και την αποτροπή βίαιων ξεσπασμάτων. Συνεπώς, είναι απαραίτητο ο κάθε ενδιαφερόμενος που θέλει να απευθυνθεί και στη συνέχεια να συνεργαστεί με κάποια εταιρεία παροχής ασφάλειας, να έχει κατανοήσει εκ των προτέρων σε βάθος τις αρμοδιότητες και τις υπηρεσίες που αυτές παρέχουν.